Undersøkelse

Når dyret kommer inn til undersøkelse, ser jeg på hvordan den beveger seg og hvordan den stiller seg opp.

Hvordan holder den hodet, halen, bruker ryggen når den går? Hvordan vender den når den skal snu.

Hvordan reagerer den på omgivelsene, er den nysgjerrig, skvetten, apatisk. Reagerer den annerledes om jeg er på høyre side enn venstre side?

Jeg ser på dyret rett bakfra når det går, helst i både skritt og trav, men ofte har jeg mest utbytte av å se den i skritt. Beveger bekkenet seg like mye opp og ned på venstre og høyre side, svinger det like mye til høyre og venstre? Hvordan holdes halen – holdes den ut fra kroppen og svinger med i bevegelsene eller holdes den for mye inn mot kroppen? Holdes den noe mer mot en side?

Tråkker den like mye under seg med begge bakben og sporer den likt på høyre og venstre side? Bøyer den begge bakben like mye når den går fremover? Har den like god fremføring av begge skuldre når den kommer mot meg? Padler den med noen ben. Vinkler den noen av høvene eller potene innover eller utover?

Deretter begynner jeg å stryke over hele dyret. Hvordan er muskulaturen? Reagerer den mer på noen steder enn andre. Er det temperaturforandringer, hevelser, klamme områder, eller noen steder med punktsvette?

Hvordan beveger øynene seg når dyret snur hodet – klarer øynene å henge med. Er det noe gruff i et eller begge øyne. Pupillrefleks. Har dyret kontroll på bena om jeg løfter opp bena. Er det vanskeligere å løfte opp et eller flere ben. Hvor god kan den bøye alle leddene? Kan den bøye nakken og ryggen like godt begge veier?

En god undersøkelse tar tid.

Når jeg har gått litt overfladisk over hele dyret, vil jeg prøve å finne hvilket området som kan være hovedproblemet. Ofte vil jeg begynne i bakparten og jobbe med fremover, men er det et område der det har vært en stor skade og som har gitt mye arrvev eller er tydelig veldig vondt, kan det hende jeg begynner der først.

Når jeg begynner å jobbe, må jeg hele tiden vurdere responsen hos dyret. Om dyret slapper av og jeg kjenner at spenningene slipper, kan jeg fortsette å jobbe der jeg er. Men om jeg begynner å jobbe et sted, og dyret blir mer anspent eller det ikke løsner, må jeg endre på noe. Da må jeg undersøke og se om jeg kan komme inn i problemet fra en annen vinkel. Hele tiden veksler jeg derfor mellom å undersøke å behandle.

Det er dermed ikke alltid slik at jeg har en klar diagnose før jeg begynner å behandle. Ofte kan problemene være sammensatte. Feks rennende øyne kan være forårsaket av et sår i øyet, men det kan også være problemer i manke/bryst/nedre og øvre nakke. Da er det viktig å utelukke patologi (sår, sykdommer etc) før man går videre med behandling av låsninger/muskelspenninger.

Det kan også være at man ved første behandling har så mange problemer å ta tak i, at man ikke helt vet hvor man skal begynne. Da må man begynne der man finner de største problemene og så gradvis «skrelle løken» lag for lag med problemer. Og kanskje man ender opp med at den må inn til halthetsutredning, saltilpasning, endring av skoing etc.

Hvordan hesten eller hunden stiller seg opp, forteller ganske mye om hvordan kroppen fungerer.