Foto: Renate Skeie.
Craniosacralbehandling kan høres ut som noen som står og synger salmer mens man tar på hesten. Og det kunne jo vært fint om det var sånn.
Cranio betyr hodeskallen. Sacrum betyr korsbenet (dvs det som er mellom korsryggen og halebenet). Craniosacralbehandling kan forenkles til «hue og ræva-terapi» på godt norsk.
Mange tenker at skallen er som en stor benklump rundt hjernen. Men det er så uendelig mye mer sammensatt.
Skallen består av mange små ben som sitter sammen omtrent som puslespillbrikker. I de små sømmen går det blodkar, nerver, bindevev og lymfe. Det er bittesmå bevegelse i sømmene (amplitude på 15-25 microner) noe som tilsvarer omtrent tykkelsen på et vanlig papirark.
Selv om bevegelsene er små, er de veldig viktige. Dersom de små knoklene ikke beveger seg som de skal, kan det ha direkte innvirkning på nervene som kan komme i klem.
Symptomer på dette kan variere avhengig av hvilken nerve det er snakk om.
Da jeg fikk hjernesrystelse i 2010 fikk jeg kraftige synsforstyrrelser i 10 uker – helt til jeg fikk den første craniosacralbehandlingen. Det var som å trykke på en knapp, og så var jeg fin. Før behandlingen klarte jeg ikke å se på tv, var sliten og orket lite. Jeg hadde ikke kunnet se på tv på 10 uker, for enkelte bevegelser på skjermen gav meg nesten som støt i hodet. Jeg kunne heller ikke høre på radio eller være i et rom med mange personer. Kundene fikk beskjed om å holde kjeft, evnt kun hviske. Etter kun en eneste behandling kunne jeg se på tv igjen og var helt fin, og kundene kunne prate normalt igjen.
Etter ulykken der jeg knuste ansiktet i 2020 tok det lang tid før jeg kunne gape helt opp på venstre side. Man tenker som regel at dette kommer til å være slik pga alle platene og alle skadene, men ca 1,5 år etter ulykken fikk jeg behandling inne i munnen med craniosacralterapi. Behandleren la en finger på hver side i munnen og jobbet med den sømmen som sitter i midten. Etter noen sekunder var det som om noe plutselig løsnet, og så kunne jeg gape helt opp.
For de som ikke tror på at dette kan stemme, er det litt som om man får en prolaps og at disken ligger å klemmer på nervene. Og i craniet går alle nervene som skal sørge for syn, balanse, lukt og smak, i tillegg til mye annet.
For å gjøre det enda mer komplisert, vil en del av nervene i craniet være dekket av en av hjernehinnene som heter Dura Mater og som ender opp i korsbenet og halefestet. Man kan derfor ha symptomer på et helt annet sted enn der problemet egentlig sitter.
Kroppen er en unik enhet, og veldig ofte er problemene mer sammensatte enn man skulle tro eller ønske. Fordelen er imidlertid at om du har et problem, så kan man da undersøke ganske mange ulike veier inn til det problemet. I steden for å bare behandle der smerten er, kan en osteopat eller kiropraktor se på hvor nervene og blodforsyningen går og så behandle et helt annet sted for å lindre det området som er vondt.
De neste bildene viser en elgskalle jeg fant på sopptur. Der synes sømmene veldig godt.
De ulike knoklene sitter sammen omtrent som puslespillbrikker. Her er det bittesmå bevegelser. Dette er elgskalle.
Dette er mellom frontalbenet og nesebenet. Elgskalle.
Den øverste pilen viser sømmen mellom skallebasen og pannebenet (parietal). Når jeg jobber med denne sømmen, begynner hestene ofte å fise. Vagusnerven går ut ved skallebasen, så spenninger her, vil kunne ha direkte effekt på mage/tarmsystemet. Elgskalle.
Den nederste sømmen er mellom parietal og frontal, og man kan se mellomrommene tydelig.
Som et lite guds puslespill. Helt fantastisk mesterverk, og jeg blir aldri lei av å studere disse sømmene. Ikke minst når man har kjent på kroppen hvor viktige de er. Elgskalle
Skalle av hest. Den røde pilen til venstre er området der alle nervene til og fra øyet går ut. Dette benet heter sphenoid. Pilen til høyre viser området ved ørebasis der hjernenerve 9., 10 og 11 går ut. Hester som er «redde» for ørene, har veldig ofte spenninger her. Man tror de er redde for å bli tatt på ørene, men ofte er det ren smerte ved at nervene kan komme litt i klem. Ofte er det relativt enkelt å behandle dette.
Dette er undersiden av en hesteskalle. De to ringene er øyehulen, øverst i bildet er nakkebasen som heter occiput. Sphenoid og occiput lager sammen et lite ledd som kalles synchondrosis sphenobasilare (ssb). Dette fungerer nesten som et ledd. Denne bevegelsen er liten, men svært viktig for funksjonen i hele overlinjen til hesten. Dura mater er en av hjernehinnene som festes på innsiden av craniet og går som et rør hele veien bakover og festes til korsbenet og øverste del av halefestet.
Dura mater er uelastisk. Når korsbenet beveger seg, vil derfor den bevegelsen også påvirke hele craniet. Hvert øyeeple er også omgitt av dura mater. Spenninger rundt sacrum som gjør at den ikke beveger seg som den skal, vil derfor også kunne påvirke bevegelsen av selve øyet.
Alle hjernenervene til og fra øyet går ut fra sphenoid. Så om sphenoid ikke beveger seg, kan det påvirke synet. Dette skjedde med Monty etter ulykken da han skjenet med vogna. Han ville ikke se på meg med det ene øyet. Hver gang jeg skulle hente ham i paddocken, sørgen han alltid for at han kun så på meg med det høyre øyet. Om jeg prøvde å nærme meg fra venstre side, gikk han i en stor bue slik at han kom mot meg fra høyre. Dette endret seg etter at vi behandlet craniet.
Hypofysen ligger rett over sphenoid. Så om sphenoid ikke beveger seg som den skal, vil det også kunne påvirke hypofysen og hormonproduksjonen der.
De røde strekene på hodet skal indikere occiput og sphenoid. Den røde streken i bakparten indikerer sacrum. Den grønne pilen indikerer dura mater. Den er sammenhengende fra hodet til halefestet, og festes i craniet, overgangen fra occiput til atlas (første nakkevirvel) , C2-3 (andre og tredje nakkevirvel) og i korsbenet og første halevirvel.
Dura mater er som sagt veldig uelastisk. så spenninger i halefestet kan ha direkte påvirkning på alt som skjer i craniet. Jeg behandler haleområdet på nesten alle dyr som er innom av både hester og hunder. Fordi dette området er svært utsatt når de ramler, leker og har det gøy. For hester er det også et utsatt området når de står på hengeren og får en liten uplanlagt stopp.
Bildet viser også viktigheten av å se dyret som en helhet. Om jeg bare behandler sacrum, vil spenningene i dura mater kunne føre til at spenningene bare kommer tilbake. Man må derfor sjekke alle stedene der dura mater festes for å få et varig resultat.