Craniosacralterapi

Craniet betyr skalle og sacrum er korsbenet (rett ovenfor halen). Så på godt norsk kan vi kalle det «hue- og ræva-terapi».

Skallen består av mange små ben som sitter sammen med sømmer, og i disse sømmene er det bittesmå bevegelse.  I  sømmene går det nerver, blodkar, bindevev og lymfe, og hvis bevegelsen i sømmene blir endret, kan det påvirke hele kroppen.

På innsiden av craniet er det en hinne som heter dura mater. Denne festes også øverst i nakken og så går den som et rør i ryggmargen før den fester seg i korsbenet (sacrum) rett overfor halen (derav naven craniosacral). En del problemer i bakparten kan derfor lage ubalanse i nakke og craniet og motsatt.

Blant annet synsnerven kan påvirkes dersom craniebevegelsene påvirkes. Vinteren 2010 fikk jeg en kraftig hjernerystelse fordi jeg skled da jeg gikk ut av bilen og landet med bakhodet på stigetrinnet. Jeg svimte ikke av, men ble helt satt ut. I 10 uker slet jeg med synsforstyrrelser – jeg kunne ikke se bevegelse den ene veien. Dersom jeg så på et objekt som gikk fra venstre mot høyre, gikk det helt fint. Men hvis objektet gikk motsatt vei, var det som om hjernen fikk støt. Det var særdeles ubehagelig og jeg kunne ikke se på tv i løpet av disse 10 ukene. Etter en behandling med craniosacralterapi var jeg fin og synet var normalisert. Endringen var umiddelbar fra det øyeblikket jeg gikk ut av behandlingsrommet.

Monty (hesten min) var i en kjøreulykke  da han var 3 år og satt fast med vognen i døra inn til stallen. Han fikk mye spenninger i nakken og craniet. Plutselig fikk han akutt headshaking på stallgangen. Det var tydeligst når det var store kontraster i lys/skygge som når sola falt på en lys genser eller andre ting som beveget seg. Det var som om han fikk elektriske støt i hodet. Etter behandling med craniosacral og massasje, ble problemet helt bra. Det var os temporale (kjevebenet) som ikke beveget seg som det skulle.

Synsforstyrrelser, endringer i lukt og hørsel påvirkes av hjernenervene og hvordan skallen beveger seg. Jeg har hatt hunder inne som plutselig begynner å lukte på blomstene etter behandling.

Behandlingen går ut på å forsøke å få i gang bevegelse i disse sømmene slik at nervene, bindevev og blodforsyning kan normaliseres . Og siden kroppen er sammensatt, må man ofte behandle både forparten og bakparten og midt på for å løse problemer enkelte plasser.

 

Dette er skallen på et født som døde under fødsel. Man ser tydelig sømmene i skallen. Disse er svært skjøre, og det er lett å påføre skader dersom føllet setter seg fast med grime eller drar i grimen de første mnd av livet. Føll bør ALDRI ha på grime ute.
Dette viser nærbilde av skallen ved øyet. Man ser flere sømmer og inne ved øyehulen går en del av synsnerven ut. Dersom det er endret bevegelse i disse sømmene, kan det påvirke synsinntrykkene til hesten.
De blå pilene viser sømmen mellom os nasale (nesebenet) og os frontale (pannebenet). Man ser at disse er svært forskjellige fra høyre og venstre side. Hesten hadde en medfødt feil med et feilplassert tannanlegg som gjorde at sidene jobbet forskjellig. Den hadde mye problemer på hele høyre side der tannfeilen var, og den måtte kompensere på venstre side. Den røde pilen viser et trepaneringshull (menneskeskapt hull).