Veterinærkiropraktikk og osteopati

Kiropraktikk og osteopati oppsto omtrent samtidig sent på 1890 tallet. Det er manuelle behandlingsmetoder som jobber med de samme tingene, men noen ganger med litt forskjellige teknikker og innfallsporter.

Begge deler bruker manuelle teknikker for å få opp spenninger i muskulatur, bindevev og ledd. For begge profesjonene er nervesystemet og hvordan dette påvirker resten av kroppen selve fundamentet for behandlingen.

Nervesystemet er komplekst, men veldig forenklet kan man tenke på det som en toveis motorvei. Impulser fra hjernen går til muskler og organer ute i kroppen, og disse gir igjen impulser til hovedsentralen i hjernen. Når man har en «låsning eller kink» vil muskulaturen rundt området blir spent og ømt. Da blir det krøll i nerveimpulsene både til og fra det vonde området.

Med både osteopati og kiropraktikk vil man med et kort, retningsbestemt trykk med lav amplitude forsøke å gjenopprette normal bevegelse og dermed også normal nerveforsyning til og fra området.

Mange spør om jeg foretrekker kiropraktikk eller osteopati. Jeg sier «ja takk begge deler». Noen ganger bruker jeg mer osteopatiske teknikker, andre ganger det jeg lærte på veterinærkiropraktikk-kurset. Og noen ganger setter jeg rett og slett sammen ulike teknikker og lager mine egne varianter for å komme enda bedre til.

Foto: Renate Skeie

Dyrene som kommer inn til behandling har veldig ofte vondt. Det er svært viktig at de blir trygge under behandlingen slik at de kan slappe av. Dersom hunden eller hesten tydelig viser meg at et område er vondt, vil jeg som regel begynne et helt annet sted og jobbe der de synes det er greit. På den måten blir de trygge og jeg får kommet mer i dybden.

«Pain is the biggest liar» er det en behandler som sa. Det betyr at smerten ikke nødvendigvis er der årsaken til smerten er. Om du har vondt i kneet, kan årsaken til det være et helt annet sted i kroppen. Man må derfor sjekke hele kroppen, også kneet. Men sjekker man bare kneet og behandler denne, er risikoen stor for at problemet kommer tilbake.

Alle dyr som har virvler kan behandles med veterinærkiropraktikk og osteopati.