En kiropraktisk behandling er pr definisjon et hurtig retningsbestemt trykk med LITEN kraft. Jo hurtigere man er, jo mindre kraft trenger man. Dersom man jobber med muskulaturen først, trenger man ofte enda mindre kraft. Målet er bruke så lite kraft som mulig slik at dyret slapper av å nyter behandlingen. Av og til kan man bruke så liten kraft at eier ikke ser at jeg gjør noe, men de ser tydelig forandring på dyret. Det lille trykket jeg gir, skal ikke «flytte på plass» virvelen, men gi en liten nerveimpuls slik at nerveimpulsen til leddet kan begynne å jobbe, muskulaturen kan slappe av og leddet bevege seg mer. Det er altså nerveimpulsene jeg jobber med.
Som regel må man bruke noe mer kraft på en stor hest enn en liten katt, men jeg kan ikke understreke nok hvor lite kraft man egentlig trenger.
Som regel begynner jeg rundt hodet og kjeven og jobber med muskulaturen der, av og til begynner jeg bak ved bekkenet. Det er det enkelte dyret som bestemmer gangen i behandlingen.
En del dyr blir svært trøtte av behadlingen, og går sovende ut fra klinikken, andre får trykket på «hopp og lek knappen» og blir helt propell. Dette gjelder både hester, hunder og andre dyr.
Etter behandling:
Det er svært viktig å ta det pent etter behandlingen, men samtidig må dyret ha bevegelse. Muskulaturen som ikke har kunnet jobbe optimalt på en lang stund, trenge å lære å bevege seg riktig igjen. Derfor må dyret ha kontrollert mosjon. Dersom man setter hesten rett i boksen etter behandling, vil man kun få begrenset resultat. Like viktig som behandlingen, er trening etter behandling. En del hunder drikker mye etter behandling, dette er helt normalt.
I sjeldne tilfeller blir dyret satt på smertestillende etter behandling, men dette er unntak. Som regel slipper smertene ganske fort etter behandling, men de kan bli noe støle ettersom muskulaturen må jobbe annerledes.