Etter behandling

Akutte problemer eller rutinekontroller med «smårusk: Om dyret kommer inn med et akutt problem, kan de bli stive og støle i noen dager, men det går seg som regel raskt til. Noen kan sove, andre blir veldig lekne. For dyr som kommer inn til vedlikeholdsbehandling eller bare en enkel sjekk uten at det er så mye å ta tak i, vil jeg som regel be dem ta det pent 1-2 dager etter behandling før de er tilbake i full trening igjen.

Mer komplekse problemer og som har sittet i lengre tid: For dyr som har hatt problemer over lengre tid, vil kroppen ofte trenge lengre tid på å hente seg inn. Jo lengre tid problemet har vart, jo lenger tid tar det før kroppen henter seg inn.

Når dyret har gått med spenninger over tid, vil kroppen ha kompensert slik at den får spenninger andre steder. Over tid blir det flere og flere kompenseringer og de blir gradvis stivere. Noen muskelgrupper jobber for lite og andre jobber for mye. Jobben min er å prøve å få kroppen til å jobbe så optimalt som mulig. Dvs de som har jobbet for mye skal kunne slappe av litt mens de som har jobbet for lite plutselig må begynne å jobbe igjen. Og dette kan være veldig vondt en stund

Kroppen har hatt en balanse, og selv om det er en dårlig balanse, er det fortsatt en balanse. Når jeg behandler den, kan kroppen komme helt ut av den balanse, og den må rett og slett finne ut hvordan den skal bevege seg på en helt annen måte. Og da kan den bli VELDIG stiv og støl. Når man har trent på helsestudio for første gang på lenge, vet man at dag to og tre etter treningen er verst med tanke på stølheten. Og det kan fort ta en liten uke før man føler seg som seg selv igjen.

Noen ganger kan det ta opptil 4 uker før dyret har funnet tilbake til seg selv. I mellomtiden er det korte gåturer som gjelder. Kroppen må beveges, men ikke så mye at dyret blir veldig slitent. Da kan de fort gå tilbake til feil bevegelsesmønster for å gjøre det lettere for seg selv. Korte og hyppige turer pleier å gjøre susen for å stimulere nervesystemet og muskulaturen litt og litt.

Noen kjenner at hesten fungerer svært godt, men blir veldig raskt sliten etter behandling. Det er særlig når vi har jobbet med problemer som har vart lenge. Det er helt normalt. For selv om hesten er trent, vil den muskulaturen som ikke har jobbet riktig, fortsatt være relativt utrent. Man må derfor trene hesten som om den ikke har vært i trening. Det kan ta noen uker eller mnd – litt avhengig av hvor lenge problemet har vart.

Ikke så sjelden kommer det inn hester eller hunder der problemet oppsto tidlig i livet, og hesten er kanskje voksen når den kommer inn. Det vil si at dyret i nesten hele sitt liv har beveget seg feil. Da må den få tid til å lære å bevege seg riktig.

I starten vil ting kunne være litt ustabilt, så det anbefales at dyret ikke får herje eller leke fritt og uhemmet de første dagene. Men for at nervesystemet og muskulaturen skal lære å bevege seg riktig, må dyret få bevege seg. Helst kontrollert de første dagene. Etter det vil jeg anbefale å varme opp før man slipper dem ut om de leker mye. Da vil muskulaturen være varm før de hopper og leker og risikoen er mindre for at den plutselig gjør seg noe igjen.

For hest vil man som regel anbefale treningsfri i minst en dag, men noen ganger er de så dårlige at de trenger helt ridefri en lengre stund. Dette vil være veldig individuelt. . Om hesten har brukt seg feil over lengre tid, er det lettere å lære et nytt bevegelsesmønster uten belastning av sal og rytter, evnt vogn. Men ridefri er ikke det samme som treningsfri. I starten er det ofte bare leing, men ganske snart bør man tømmekjøre eller lonsjere. Korte økter der man hele tiden bytter på å bøye til høyre og venstre samt å gå rett frem. For problemer i ryggen, er skritt og galopp de gangartene der ryggen beveger seg mest, så det er gunstig å la dem både skritte, trave og galoppere.

Foto: Marie Mellegård Guslund.