Hva er en låsning

Enkelt fortalt kan man si at det er redusert bevegelse i et ledd. Dette vil påvirke både muskulatur og nervesystemet rundt omkring. Det er ikke snakk om at en hvirvel har «hoppet ut av posisjon». Vi skal derfor ikke flytte ledd tilbake på plass, slik som mange tror. Når et ledd har redusert bevegelse, er det flere mulige posisjoner:
* den er «låst» i nøytral posisjon (når kroppen er rett og ikke bøyd)
* generelt redusert bevegelse
* «låst» utenfor nøytral posisjon, men fortsatt innom normalt bevegelsesområdet.
Kroppen er laget for bevegelse, og når det er et segment som ikke beveger seg like mye som den skal, vil det kunne påvirke resten av kroppen også.

Mange av de problemene jeg behandler, er symptomer man ikke umiddelbart ville tro ha noe med ryggraden å gjøre: oppkast, protester mot stramming av gjorden, tissing inne, fordøyelsesproblemer etc. Men svært mange slike problemer har opphav i låsninger i rygg og nakke.

En låsning oppstår ofte når man får en akutt vridning/traume. Leddet kan bli strukket til grensen for hva det tåler uten at det blir strukturelle skader. Kroppen vil da beskytte dette området, og muskulaturen rundt leddet får beskjed om å stramme seg – man har en akutt kink som kan være svært smertefull. Etter en tid, vil muskulaturen som regel roe seg noe ned, og den akutte smerten forsvinner.

Ofte vil imidlertid ikke hovedproblemet bli borte av seg selv, så leddet har fortsatt for lite bevegelse. For at dyret fortsatt skal kunne bevege seg, må leddene foran og bak det stive leddet ta over noe av bevegelsen. Dette går en tid, men så vil kroppen etterhvert si at disse leddene har jobbet for mye, og de må også beskyttes. En kan derfor se at låsningene «sprer seg» og dyret blir stivere og stivere. Smerten er som regel ikke tilstede hele tiden, men man har en generell stivhet som ofte får seg til i løpet av dagen.

Muskulaturen rundt et låst ledd, vil i starten være vond, hard og varm, men når det har vart en stund, blir den kald og hard og i siste instans kan den bli atrofisk (mindre).

Det er svært viktig å huske på at denne muskulaturen i utgangspunktet er overarbeidet. Det hjelper ikke å sette på vekter eller å tro at man skal trene opp denne muskulaturen uten at man gjør noe med hovedproblemet. Da trener man bare på en muskulatur som i utgangspunktet er utslitt. Man må derfor først behandle, deretter trene.

Etter behandling med kiropraktikk er det veldig gunstig med fysioterapi og/eller massasje. Jevnlig bruk av massasje kan virke forebyggende.

Legg igjen en kommentar