Vanlige problemer

Symptomer

Munnproblemer hos hest kan arte seg på mange måter. Av og til er det lett å relatere symptomene til munnen, andre ganger kan det være nesten umulig.

Hoderisting, tungeproblemer, gaping, vond lukt fra munnen og det at hesten spiser sakte, er ofte relatert til munnen.

Andre og uspesifikke symptomer kan være: fordøyelsesproblemer (kolikk, diarè), nedsatt prestasjon, bihulebetennelse, haltheter, ryggproblemer.

Det finnes mange symptomer som kan være vanskelige å relatere til munnen. Eks er hester som ikke vil gå ut i kaldt vær eller ikke vil fanges i paddocken. Det er egentlig ikke så rart når man tenker etter. Hester med f.eks karies, kan kjenne ising i tennene på samme måte som mennesker. En hest som har smerter i kroppen, kan vegre seg mot å bli tatt inn fra paddocken, hvis de forbinder treningen med ubehag. Når smerten forsvinner, vil det selvfølgelig kunne påvirke treningen i positiv retning.

Min erfaring er at hester vil gjøre «jobben sin» så sant det er fysisk mulig for dem. Hester er byttedyr og vil sjelden vise smerte før det har gått for langt. Når de først viser smerte, har problemet som regel vart svært lenge.

Fôrinnpakninger i underkjeven – sees som «grønne strenger» mellom tennene.

De vanligste problemene finner du beskrevet ved å klikke på listen nedenfor:

Jeg har beskrevet noen av de vanligste problemene som oppdages på hester. Hvis det er noe du mener burde ha stått her, men som er utelatt, setter jeg stor pris på om du sender meg en e-post om det.