Tannfelling

Tannfelling er en helt normal prosess, men kan av og til skape problemer. Hesten begynner tannfellingen når den er 2,5 år gammel og har siste felling ved 4,5 år alder.

Når hesten er på vei inn i tannfelling, kan man som regel kjenne tilvekstsoner på underkjeven – det kjennes som harde avrundete kuler. De er på begge sider og helt symmetriske. Melketannsroten tilbakedannes og blir liggende som en kappe rundt den permanente tannen (derav navnet melketannskappe). Når den permanente tannen er ferdig, vil kappen falle bort. Dersom kappen fjernes før den permanente tannen er klar, vil man kunne få infeksjoner som kan gå helt inn til roten på den permanente tannen.

Enkelte hester kan slite litt ekstra i tannfellingen: de kan få feber, diarè, nedsatt prestasjon, spise sakte, avmagring etc. De er akkurat som små barn. Som regel retter det seg til etter 1-2 uker, men enkelte hester bruker lenger tid. Tia brukte 4 mnd! på hver tannfelling, og i denne perioden måtte jeg senke på kravene og bare gi henne tid. Med en gang tannen var ute, var hun i fullt slag igjen.

Ca 10-15% av hestene kan få problemer med tannfellingen, og er man usikker, er det bedre å undersøke en gang for mye enn en gang for lite.

 

Tannfelling. Melketannen skyves ut og den permanente tannen sees under denne.

Legg igjen en kommentar